Aanbod
VetOsteo is een praktijk voor osteopathie bij paarden en honden in Zuid-Limburg. Tevens kunt u bij mij terecht voor voedingsadvies, mestonderzoek, onderzoek en begeleiding van paarden. Ik combineer mijn kennis en vaardigheden uit de diergeneeskunde (dierenarts) en osteopathie (ICREO) met mijn jarenlange ervaring als dierbezitter en -liefhebber.
Onderzoek en begeleiding van paarden
Je paard zit niet goed in zijn vel? Hij vertoont vervelend gedrag of doet niet wat je wil tijdens het rijden. Misschien loopt hij niet lekker, begrijpt hij niet wat je bedoelt of lukt het hem niet om de gevraagde oefeningen uit te voeren. Of misschien heeft hij geleerd met boos gedrag onder de (vervelende) activiteiten zoals borstelen en rijden uit te komen. Hoe nu verder?
Dit zijn slechts enkele voorbeelden van problemen waar je met je paard tegenaan kunt lopen. Wat het ook is, het is vaak niet meteen duidelijk waar de oorzaak ligt van het probleem(gedrag). Het kan een lichamelijk ongemak zijn zoals pijnlijke ledematen, een pijnlijke rug, stijfheid of maagproblemen. Het kan liggen aan een slecht passend zadel of aan een onaangepaste training die je paard als vervelend ervaart.
Speciaal voor die paarden die problemen hebben met een onduidelijke oorzaak kom ik nu een Algemeen onderzoek beweging/gezondheid uitvoeren! Ik combineer hierbij mijn kennis en kunde op het vlak van diergeneeskunde, osteopathie, voeding, training, welzijn en nog meer om er achter te komen wat het probleem is. Uiteraard wil ik ook graag het probleem oplossen! Middels osteopathische behandeling, voedingsadvies, managementadvies, mestonderzoek, training etc. wil ik u en uw paard weer plezier geven in het samenwerken. Indien nodig kan ik u natuurlijk ook doorverwijzen naar diverse specialisten in de buurt.
Osteopathie bij paarden en honden
Gelukkig zijn er ook paarden of honden met bekende problemen. Voor deze dieren kom ik natuurlijk gewoon een osteopathische behandeling uitvoeren.
Osteopathie is een manuele behandelingsmethode die tot doel heeft de normale (gezonde) situatie in het lichaam te herstellen. De therapeut gaat op zoek naar lesies (blokkaden, spanningen) en behandelt deze met zijn/haar handen. Het hele lichaam wordt onderzocht en indien nodig behandeld. De osteopathie richt zich dus niet alleen op de zone die klachten geeft, maar ook op andere lichaamsdelen die mogelijk de onderliggende oorzaak zijn van pijn/stijfheid elders in het lichaam. De wervelkolom speelt hierin een zeer grote rol. De osteopaat bezit een heel scala aan manuele technieken om blokkaden en/of spanningen weg te nemen, waarna het lichaam zich kan herstellen.
Osteopathie kann bei vielen verschiedenen Problemen zu einem positives Ergebnis führen. Ist der Bewegungsablauf gestört? Reagiert Ihr Tier negativ bei Berührungen oder bestimmten Bewegungen? Hat das Tier oft Durchfall, Verstopfung, Erbrechen oder Hautprobleme?
Dann kann eine Osteopathische Behandlung sehr sinnvoll sein!
Mestonderzoek en ontworming
Mestonderzoek bij paarden dient ter vaststelling van wormbesmettingen op een bepaald moment. Tijdens een mestonderzoek worden de eieren die volwassen wormen in de darm uitscheiden bekeken en geteld. Zo kan er een beeld gevormd worden over welke parasieten er aanwezig zijn, en hoe ernstig de besmetting is.
“80% van de wormeieren komt van 20% van de paarden”.
Op basis van deze resultaten kan er een plan van aanpak worden opgesteld: al of niet ontwormen (en met welk middel), andere paarden in de kudde testen/ontwormen, weidemanagement aanpassen etc. Mestonderzoek voorkomt onnodige behandelingen met ontwormingsmiddelen en vermindert de ontwikkeling van resistentie tegen deze middelen.
Über mich
Mijn naam is Kim Cremer-Servais en ik kom uit Zuid-Limburg. Mijn man, onze 3 kinderen en ik wonen reeds 6 jaar in het prachtige Klimmen. Ik heb zelf 2 paarden (moeder en zoon) waarmee ik recreatief western-horsemanship rijd. Onze hond is helaas 2 jaar geleden op 12 jarige leeftijd overleden.
In 2011 ben ik afgestudeerd als dierenarts in Gent (België) en in 2017 als dier-osteopaat bij ICREO. Ik heb meerdere jaren ervaring als paarden-dierenarts en mijn eigen praktijk voor dierosteopathie heb ik in 2018 opgestart. Daarnaast heb ik diverse nascholingen en cursussen gevolgd om mijn diergeneeskundige en osteopathische kennis en vaardigheden op peil te houden. Ook ben ik reeds 20 jaar zelf paardenhouder en heb ik in die tijd een enorme ervaring opgebouwd wat betreft voeding, management, welzijn, training, hoefverzorging etc. Ook op dit vlak wordt er veel tijd besteed aan het uitbreiden van mijn kennis middels lezingen, boeken lezen etc.
Het leukste aan mijn werk vind ik natuurlijk het kunnen helpen van mens en dier. Als er na een kort dan wel langer traject een goed resultaat wordt behaald is dat natuurlijk fantastisch! Maar ook het helpen met complexere problemen die niet alleen osteopathisch van aard zijn hebben mijn interesse.
In het lichaam heeft alles met elkaar te maken: het bewegingsstelsel, spijsverteringsstelsel en het karakter/gedrag van een dier hangen nauw samen!
Mijn doel is het om een brede expertise te kunnen aanbieden om problemen van verschillende aard bij paarden en honden te kunnen oplossen.
Ook voor 2023 staan er weer diverse opleidingen op het programma!
Vanaf januari 2023 ben ik ook aangesloten bij de Nederlandse beroepsvereniging voor dierosteopathie, de NVDO!
Lees meer over dierosteopathie op de website van ICREO of op de website van de NVDO.